Elitizam AND snobizam

Tunajt mi je baš nešto došlo da pišem o bolesti zvanoj englezitis, koja je najizraženija kod mladih, koji, niti imaju svest o tome, niti imaju potrebu da čuvaju svoj jezik.To je tudej postalo stvar prestiža, kao da misle da je upotreba anglicizama stvar kulture, obrazovanja ili prestiža. Potrebno je staviti ful stop na reči extra, fešn vik, ful, fensi, bekstejdž, baj d vej, stajling, kasting, grin rum, čekpoint, džekpot, hepiend, tender, ivent, autsorsing, mejnstrim, pliz ...

Kako li je tek nezaposlenim ljudima koji traže posao, a ne znaju ni da li da apliciraju na džob jer ne znaju da li je mrčendajzer, ejč-ar menadžer, veb developer, telemarketer, kal operater, kej akaunt, sejls menadžer, lokal monitoring ekspert, verhaus supervizor, advajzer, data analist ...posao koji traže ...ali savetujem im da ne gube houp jer mejbi ima još neki krejzi emplojer koji će hteti samo običnog menadžera prodaje, još ako je jang  i bez ekspiriensa biće ekseptid i eto hepienda.

Zamislimo pismo nekoj rodbini u dijaspori koja počinje nešto ovako...

,,Ne možemo još doći kod vas, pa izgleda da ćemo morati da kanselujemo bukirane tikete, jer nas uništi morgidž za taun haus što smo onomad kupili. Kupili smo vam i  prezente da ne bi ispali bamovi.Radimo ful tajm i još dva part tajma, pa smo skupili mani.Svaki fri tajm koristimo za vekejšn iako smo hard vorkeri Tada jedemo hot dog , ajs krim  i pijemo kejs piva (onaj mali od siks)..Imamo i bjuti salon i properti i sejving akaunt u banci., mada volim i da štekam ali ne  zato što sam temporari šort,  to je samo dok ne otplatimo morgidž.Što se zdravlja tiče, zeza me kičma jer na jednom džobu u verhausu vučem pakete od 90 paunda.Imamo i sina Ljubinka.On je veri gud i smart kid..Traži, recimo, ponekad picu za lanč ili mek donalds, video siroma od druge dece, i plače što mu šaljemo u školu hleb i džem. A džem baš onaj lep, houm mejd, sami smo ga pravili od bresaka što smo last samer nabrali .Ali ne vredi. Ne možeš to da eksplejn detetu, pa to ti je.Sad hoće da svira pijano a to je ovde ekspensiv da se smrzneš. Pa gde su pare za tičera, za gas, za notne buks... Koštalo bi me tu mač. A opet, ne možeš baš detetu ništa da ne pružiš. Ne može ni ono mimo sveta....i za kraj ol d best"

...i naravno, taj krug se širi kao kuga, jer daleko bilo da se izdvajamo od drugih....a to me setilo na onaj vic "dobro sine što se ne drogiraš normalno kao i ostala deca?"